fbpx

Värdet av konst

Visste du att om man tittar och omger sig av konst så blir vi både smartare, kreativare och mår bättre. När vi tittar på konst kan både känslor och tankar uppstå. Vad består bilden av? Vad symboliserar den? Vi börjar alltså analysera den, vår hjärna måste börja arbeta och koppla saker.  Känslor uppstår och om vi väljer konsten själva kan vi se till att vi blir dels gladare och modigare.

I konsten tolkar vi in olika egenskaper. När vi till exempel tittar på ett porträtt av Gustav II Adolf så tolkar vi in hans personliga egenskaper i konsten. När vi läser in egenskaperna så bestämmer vi utifrån vad vi lärt oss och hur vi är uppfostrade, om det är bra eller dåliga egenskaper. I fallet med Gustav II Adolf så vet vi att han var god, rättfärdig, modig och hade en stor drivkraft.


Att då ha ett porträtt hemma och se denna rättfärdiga kung varje dag, att känna hans gärningar och hans egenskaper, ja det smittar av sig på oss vilket gör att vi blir mer rättfärdiga, modigare och troligtvis blir vi mer eggade att driva saker framåt som betyder mycket för oss, precis som han drev Sverige framåt mot att bli en av Europas stormakter.
Det är inte bara för utsmyckningsskull som det hänger ett kors oftast mitt i kyrkan bakom prästen där vi har vårt fokus. Jesus goda egenskaper förespråkas det ju om att vi ska efterlikna gång efter annan i kristendomen, att då se korset och Jesus gör oss påminda och församlingsmedlemmarna kan efterlikna Jesus och vara goda kristna. Smart va?

Vi kan även må bättre av konsten, bli lyckligare och förbättra vårt minne.  Målningen Hipp hipp hurra! Konstnärsfest på Skagen av P.S Kröyer skänker oss stor glädje när vi läser in motivet, dessutom kan vi dra paralleller och åter minnas våra egna lyckliga stunder. Vackra målningar på landskap får oss att bli mer fridfulla, en målning föreställande mor och dotter får oss att känna oss mer kärlek då vi direkt börjar tänka på den stora kärleken som ofta infinner sig mellan mor och dotter. För övrigt en perfekt present till sin mor så hon vet att man uppskattar och älskar henne, något som hon då kommer bli påmind om varje gång hon ser tavlan.

En studie om konsts påverkan gjordes på demenspatienter i London (Eekelaar et al., 2012) Studien kom fram till att patienterna som fick titta och utforska konst flera gånger visade förbättrat minne, bättre kognitiv förmåga och kommunikation och deras nära och kära såg ökat välmående hos dem.
Detta är bara en av alla studier som visar snarlika resultat, vi mår både bättre och ökar intelligensen. En annan studie som visar på lite mer konkreta siffror gjordes på East Alabama Hospital med psykpatienter. Konst visades för patienterna i omgångar, realistisk konst (den typ av konst Royal Posters har) med landskap, abstrakt konst och ingen konst på väggarna.
Studien visade att dagarna då konst med landskap visades behövdes det mycket mindre medicin, det var mindre utbrott och färre problem än på dagarna då abstrakt konst eller ingen konst visades.
Studien kom fram till att avdelningen sparade in omkring 30 000 $ årligen på att ha konst.
Andra studier finns även på företag som visat att de ökat kreativiteten hos de anställda.

Värdet av konst är alltså både fysisk och psykisk hälsa och den framgång som med kommer av dess effekt. Frågan är alltså har vi råd att inte vara utan konst i vår vardag? Svaret på det är entydigt. Vi måste ha konst i vår vardag.


En tanke på “Värdet av konst

  1. Pingback: Royal Posters | Därför är historisk konst den smarta konsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *