fbpx

Den framstående konstnären Kröyer

Del av målningen Sommarkväll på Skagens strand som porträtterar Marie Kröyer och Peder Severin Kröyer, som också är kostnären

Peder Severin Kröyer är en av de kändaste av Skagenmålarna. Han föddes den 23 juli 1851 i Stavanger, Norge och avled sedan just i Skagen, Danmark 21 november år 1909. P.S Kröyer var en av de mest framstående profilerna bland Skagenmålarna som verkade runt sekelskiftet 1900. Skagenmålarna var en grupp konstnärer som verkade i den natursköna kustbyn Skagen, Danmark.

Se högkvalitativa konsstryck av P.S Kröyers motiv

Kröyers konstnärsskap

Han var känd för sina målningar av strandscener, fiskebåtar och människor som arbetade och verkade längs Skagens stränder. Han målade himlen och dess ljus på ett sätt som fångade den speciella känslan av Skagens landskap. Han använde ofta en ljus och impressionistisk stil som fångade kustens ljus och atmosfär på ett sätt som gjorde att hans konst blev mycket uppskattad. Han hade även en förmåga att skildra den sociala samvaron och det vardagliga livet i Skagen, inklusive porträtt av andra konstnärer och deras familjer.

Äktenskapet med Marie Kröyer

Peder Severin Kröyer var gift med den danska konstnären Marie Triepcke Kröyer. Även hon var en skicklig konstnär och målade porträtt och landskapsmålningar, dock inte lika aktiv som sin make. Marie Kröyer började även med fotografier.

Deras äktenskap var en viktig del av den danska konstscenen på den tiden. Paret var en kreativ och inflytelserik duo.

Tyvärr blev deras äktenskap präglat av personliga och hälsomässiga utmaningar. Både Peder Severin Kröyer och Marie Kröyer hade problem med psykisk ohälsa, och Peder Severin Kröyer kämpade särskilt med svår depression. Dessa problem påverkade deras relation negativt, och de separerade 1905 och skilde sig senare. Detta var ett smärtsamt och tragiskt avslut på deras äktenskap och deras tid tillsammans som konstnärsparet Kröyer.

Efterlevnad

Peder Severin Kröyer verk har blivit internationellt erkända och finns idag i många konstsamlingar runt om i världen. Han var en central figur inom Skagenkolonin och hade även en betydande påverkan på den danska konstscenen under sin tid. Peder Severin Kröyer räknas som en av de främsta konstnärerna i dansk historia.

Idag åker många och besöker just Skagen, Danmark för att uppleva de vackra vyerna Kröyer och hans konstnärskollegor skildrade så vackert i sina motiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *