fbpx

Stulna pengar är tydligen modern konst

En halv miljon danska kronor i sedlar är borta, något som konstnären Jens Haaning säger är en del av hans konstverk. Jens Haaning lånade en halv miljon i kontanter av konstmuseet Kunsten Museum of Modern Art Aalborg för att delta i en modern konstutställning som handlar om människans förhållande till arbete och pengar. Sedlarna han lånade skulle läggas i två glasramar som skulle illustrera skillnaden mellan en dansk och en österrikisk årsinkomst, ett verk han tidigare ställt ut med år 2007 och 2010.  Sanningen var dock att han skapade ett nytt ”konstverk” under titeln ”Take the money and run”.

– Verket är att det saknas en halv miljon, förklarar han för dansk radio återger Nyheter idag.

Konstnären Jens Haaning
Jens Haaning, foto: Jens Haaning,

Chefen på konstmuseet Lasse Andersson säger att Jens har brutit mot avtalet genom att ha tagit pengarna och stuckit. Samtidigt säger Lasse att konstnären har skapat ett intressant verk i.o.m stölden och det nya verket är med i utställningen där två tomma glasramar visas med titeln ”Take the money and run”.

Verket ”Take the money and run”.
Foto: Nils Fabek/Kunsten Museum of modern art


Jens Haaning tillbakavisar stöld och säger:
– Nej, det är inte stöld. Det är avtalsbrott, och avtalsbrott är en del av verket, säger han.

Bakom det nya verket ligger också en hämndaktion. Haaning var sur över att han hade behövt lägga ut 25 000 kronor själv för verket. Det hela blev alltså en protest mot, enligt Jens Haaning, de dåliga löneförhållandena på museet, något som museet tillbakavisar.

Denna aktion och museéchefens attityd mot verket belyser hur märklig konstvärlden är just nu. Sedan tidigt 1900-tal har konstnärer tävlat i att förringa och ordet konst. En av de mest kända av dessa extremister är Marchel Duchamp (1887-1968) som b.l.a ställde ut en pissoar och kallade det för konst.

Marchel Duchamps ”konstverk” Fountaine.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *