fbpx

Myter och legender i konsten

Uråldriga myter och legender i målningar är ett vackert och hypnotiserande sätt att djupdyka i sina egna känslor, fantasier och kulturella identitet.

Genom att få se dessa berättelser som i tusenåriga generationer blivit berättade, genom avbildning med vackra färger och uttrycksfulla porträtt får vi ett mer identifierat ansikte av självaste myten eller legenden, som vi sedan kan relatera till själva mer genom vilka känslor och tankar som väcks till liv inom oss, kanske vi rent utav ibland känner igen oss i personerna och händelserna som utspelar sig.

Att myter och legender har varit nödvändiga för oss människor genom tiderna är ingen nyhet, vi har med stor säkerhet alltid har haft behovet av att förklara och förstå vår och omvärldens existens. Även behovet av att göra diverse konst av berättelserna, till exempel genom symbolism och gestaltning på smycken, berghällar, vardagliga gods m.m. har varit ett uråldrigt sätt att bevara myterna och legenderna vid liv i tusentals år.

Serien av målningar som konstnären August Spiess gjort av den klassiska keltiska kärleks legenden om Tristan och Isolde är ett ytterst vackert exempel på när en legend får en visuell form.

Detsamma gäller Konstnären Peter Nicolai Arbo som just hade specialiserat sig på historiska och nordiskt mytologiska motiv i sina målningar.

Att låta dessa berättelser få komma till liv igen genom konst är ett säkert sätt att låta dom leva kvar till nästkommande generationer.

Så låt oss beundra och dyka in i konstens, myternas och legendernas värld för en stund, där vi kan släppa våra sinnen fria, njuta och lägga den gråa och krävande världen åt sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *