fbpx

Barcoken – Kulturepoken under stormaktstiden

Barocken var en kulturepok som omfattade konst, musik, litteratur, arkitektur och skulptur.
Perioden för barocken var från slutet av 1500-talet till första halvan av 1700-talet. Likt många andra stilar så var detta en kulturepok som täckte större delen av Europa. Barocken kommer ursprungligen från Rom, Italien men samtidigt som den spreds vidare till de olika länderna så utformades stilen hos de olika länderna utefter deras lokala tendenser. Just ordet barock betyder oregelbundet formad pärla.

Stilen ville väcka instinkter, sinnena och fantasin, den strävade efter att fascinera och konstmotiven var ofta djärva blandningar och kontraster.
I början av epoken var motiven ofta dramatiska och våldsamma men blev senare lite mer lugnare och gladare. I Italien var det framförallt målningar på tak och väggar som utfördes medan i Flandern och Nederländerna så var det tavlor som gjordes med oljemåleri, en teknik som flamländarna sedan lärde ut till italienarna. Stilarna och motiven skiljde sig oftast åt beroende på vilket land och skola konstnärerna kom ifrån. I Italien var det mycket kristna motiv, främst då konstnärerna målade i kyrkorna på uppdrag av Vatikanen. Motiven var ofta mycket råa och förskönades ej.
I Flandern var det mycket livfulla motiv som ofta utstrålade positivitet. Nederländerna var ett av länderna som fullständigt blomstrade under barockepoken, denna epok kom bland annat att kallas för Den Holländska Guldåldern. Nederländerna var protestanter tillskillnad från Italien som var katoliker. Just den katolska kristna stilen var förvisad från Nederländerna.
Sverige tillsammans med Nederländerna och Nordtyskland lades det mer fokus på porträtt och avbilder av det goda i livet tillskillnad från Italien. Från nord och väst Europa utvecklades också den intressanta och kända motivstilen Stilleben. Sverige skiljde sig även något från de tidigare nämnda då de fokuserade mer på kungligheter och adel.
Några stora europeiska konstnärer som utmärkte sig under barockens epok var Caravaggio från Italien, Diego Velázquez från Spanien, Peter Paul Rubens från Flandern (Belgien), Nicolas Poussin från Frankrike, Rembrandt van Rijn från Nederländerna och David Klöcker Ehrenstrahl i Sverige.Poster av ett Allegoriskt porträtt i barockstil. Målad av David Klöcker Ehrenstrahl på Gustav II Adolf.
När kom barocken till Sverige?
Barocken sägs ha gjort entré i samband med Gustav II Adolfs kröning 12 oktober 1617. Barocken tog dock mer fart i Sverige efter 30 åriga kriget (1618 – 1648) och kulturepoken blev väldigt stor under Kungarna Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII.
Sverige var stort, mäktigt och rikt efter 30 åriga kriget vilket gjorde att många konstnärer och arkitekter sökte sig hit.
Men den personen som hade mest inflytande för epoken i Sverige var ingen av Krigskungarna utan det var Drottning Hedvig Eleonora, hon kom sedan att kallas den Svenska Barockens Drottning.
Hedvig Eleonora var en mycket inflytelserik dam med stort intresse för vetenskap och konst vilket gjorde att den svenska barocken tog nya nivåer. Drottningen var på sin tid en av de mäktigaste och rikaste i Sverige. Hon köpte Drottningholms slott år 1661, samma år brann hela slottet ner vilket gjorde att Hedvig Eleonora uppförde Drottningholms slott i barockens stil med hjälp av arkitekten Nicodemus Tessin och sedan hans son.

Drottning Hedvig Eleonora hade en gedigen målarkrets under sig såsom, Hans Georg Müller, Johan Sylvius, Cornelius van der Meulen, Johan Filip Lemke, David Klöcker Ehrenstral och hans efterträdare David Krafft.
David Klöcker Ehrenstral är en av den svenska barockens konstnärer som utmärker sig mest med sina allegoriska målningar.  Flera gånger fick konstnären otåliga brev från utlandet, Paris, London, Köln, Nimwegen, alla om önskan att få ta del av de vackra konstverken,
Just David Klöcker Ehrenstraal ska ha börjat i Carl Gustaf Wrangels tjänst runt 1650 och målat ryttarporträtt som kan ses på Skokloster slott.
Carl Gustaf Wrangel var tillsammans med Nicodemus Tessin d.ä skaparen av ett av Europas mest högklassiga barockslott; Skoklosters slott. Slottet innehar idag många vackra målningar som finns att köpa som posters här på Royal Posters.

Skokloster slott från sidan.
Barockslottet uppfördes år 1654-1676 av fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel . Ett storslaget slott med vackra vyer, både inne och ute.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *